26. joulukuuta 2015

Mikä tansseissa ärsyttää?

Tansseissa käyminen ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan välillä myös ärsyttää. Näin jouluärsytyksen keskellä kokosin teemaan sopivia kierrokset nostattavia seikkoja, joihin tansseissa törmää:

Miesten tekniset paidatKädenalitansseissa materiaali on yhdentekevää, mutta suljetussa otteessa umpimäräksi hikoiltu tekninen paita on kammottava! Yök! Hikoilu on luonnollista, ja sitä harrastan itsekin, mutta märkä puuvillapaita tuntuu sentään normaalilta. Miksei tansseihin voi ottaa mukaan varsinaisen (puuvilla)tanssipaidan lisäksi varapaitoja yhden teknisen paidan sijaan? Minusta tansseihin kuuluu pukeutua vähän paremmin kuin urheilupaitaan. Teknisestä paidasta ei saa hyvän näköistä tekemälläkään.

Liioiteltu närkästyminen. Kukapa ei olisi joskus ruuhkassa tallannut tahattomasti toisen jaloille. Silti joskus käy niin, että jos vahingossa astun hiemankin toisen varpaille, ja pyydän välittömästi sitä anteeksi, toinen vain toljottaa kuin pahinta rikollista. Mitä pitäisi vielä tehdä? Puhaltaa varpaaseen kuin pikkulapselle?

Puhkikuluneet kappaleet. "Ja seuraavaksi cha chata... ensimmäinen kappale on Keinu kanssani!" Wau, mikä yllätys! Jenkka-, polkka- ja masurkkakappaleiden valikoima on suppeahko, joten niissä vaihtelua ei ymmärrettävästi ole niin paljon. Muissa tanssilajeissa syy ei ole kappaletarjonnassa, vaan orkestereiden rohkeuden puutteessa. Tutut ja turvalliset (ja hyvätkin) kappaleet voivat kääntyä itseään vastaan, jos niitä soitetaan liikaa.

Humalaiset tanssijat. Ei kaipaa sen kummempia perusteluita, tuskin kukaan muu nauttii humalaisen kanssa tanssimisesta kuin toinen humalainen. He eivät paljon väistele muuta liikennettä, ja miehet vievät kädenalitukset niin rivakasti, että naisen käsivarsi on irrota liitoksistaan.

Päälle ajajat. Sen lisäksi, että humalaiset ajavat suoraan päin, myös satunnaiset selväpäiset tanssijat tekevät niin. Vieläpä systemaattisesti. Heillä on selvästi oma reittinsä, ja jos joku sattuu olemaan tiellä niin päin mennään eikä anteeksi pyydellä. Tähän ihmistyyppiin törmää onneksi hyvin harvoin.

Käden vatkaajat. Kaikessa lyhykäisyydessään: miehen ei tarvitse huitoa vasemmalla kädellään. Se tuntuu naisesta hölmöltä, se ei tuo tanssiin svengiä, ei tee tanssista rennomman näköistä eikä se kerta kaikkiaan näytä hyvältä. Olen joskus kokeillut pitää oikean käteni visusti paikallaan, mutta hienovarainen viesti ei ole mennyt perille - mies vain totesi, että voisin vähän rentoutua.Sonnilauma. Ravintolatansseissa tuttu ilmiö: nainen on niin kiire palauttaa takaisin, että hänet talutetaan vaikka parketille jääneiden tanssijoiden läpi. Pääasia on, että parketilta pääsee nopeasti pois suorinta mahdollista reittiä. Jos tällä luotilinjalla sattuu olemaan pahaa-aavistamaton tanssipari, joka jatkaa yhdessä tanssimista, ei heitä voi mitenkään väistää. Välillä tuntuu siltä kuin keväällä ensi kertaa ulkosalle päästetty karjalauma vyöryisi päälle.

Heikkoa tanssitaitoa ei voi korvata laulamalla. Älä yritä viedä huomiota pois tanssista hoilaamalla kappaleen mukana täysillä korvaani. Kuuntelisin mieluummin itse artistia tai levymusiikkia.

Mennäänkö vielä toinen? Miksi kappaleparien välillä täytyy tätä erikseen kysyä, kun tapana on aikojen alusta lähtien ollut tanssia kaksi kappaletta perätysten saman parin kanssa. Kahden kappaleen jälkeen voi sitten oikein hyvin kysyä, jos mentäisiin vielä toinen kappalepari.Neuvojat ja ohjeistajat. Ärsytyksen aihe numero yksi! On ok neuvoa, jos tanssisin vaikka perusaskelta väärin. Myös kaikenlainen rakentava palaute on erittäin tervetullutta, ja sitä toivonkin saavani mahdollisimman paljon. Mutta niuhottaminen siitä, jos vain 14/15 miehen viemistä kuvioista onnistuu minun "huonouteni" takia, on raivostuttavaa. Joskus tekisi mieli sanoa, että veisit itse paremmin, mutta siitä syntyisi sellainen soppa, että on parempi olla hiljaa.

Minulle on tansseissa älähdetty siitä, että olen tehnyt vahingossa väärän kuvion. Jos nainen tekee eri kuvion kuin mitä viejä oli tarkoittanut, mitä sitten? Ulkopuoliset tuskin huomaavat mitään ja tanssi pysyy katkottomana. Mutta jos miehen kaikki toiminnot pysähtyvät "virheen" sattuessa, jokainen sivustakatsoja tajuaa heti, että nyt jotain meni pieleen. Miksi lavoilla hakevat tuntemattomia sellaiset tanssijat, joille virheet ovat elämää suurempi juttu? Voiko tanssilavoilla edes tehdä virheitä? Tällaisten tylytysten jälkeen alan ymmärtää naisia, jotka hakevat vain kurssikavereitaan. Heiltä on pienempi mahdollisuus saada täystyrmäys.

---

Listasta tulikin ennakoitua pidempi... ja siitä puuttu vielä naistenhaku, josta aion joskus kirjoittaa oman postauksensa - niin paljon se ärsyttää! Näistä kohdista huolimatta tansseissa on pääasiassa huiman hauskaa, ja hyvät puolet saavat unohtamaan nämä huonommat. Eikä päälle ajajiin tai ohjeistajiin jne. joka kerta edes törmää, ja muutenkin he ovat pieni vähemmistö. On myös huomattava, että osa mainituista kohdista aiheuttaa ärsytyksen lisäksi mahdottomasti huvia, kuten tuo sonnilauma.

Kuva: 95C (Pixabay)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti