11. maaliskuuta 2017

Lavatanssietiketti kommentein

Lavatanssijan tulisi olla jollain tasolla perehtynyt tanssietikettiin ennen kentälle lähtemistä. Etiketti on hyvä perusohjeisto, ja sitä kannattaa noudattaa sopivasti soveltaen, ei pilkuntarkasti. Seuraavassa yleisimpiä tanssietiketin suuntaviivoja:

Pukeutuminen & asusteet

Pukeutumissääntöjä ei ole, mutta ehkä tärkein asustesääntö on: ei laukkua tanssilattialle. Laukun kanssa heiluessa saa tanssitaidottoman leiman, eikä laukku tietenkään ole tanssiessa käytännöllinen. Sen voi jättää naulaan, tai vielä parempana vaihtoehtona kannattaa hankkia rannekukkaro. Sinne saa sujautettua esimerkiksi auton avaimet, rahaa ja narikkalapun.

Pukeutumisesta olen kirjoittanut laajemmin täällä.

Hakurivit

Yleissäännön mukaan oven lähelle (tai kauemmas orkesterista) asettuvat aloittelijat, orkesterin lähelle konkarit. Minusta turvallisinta on sijoittua keskivaiheille tai keskeltä hieman oveen päin. Asettautumisessa näyttää olevan jotain perää, mutta sääntö on sinänsä hölmö, että se perustuu täysin tanssijoiden omaan itsearvioon. Miestenriveissä en ole huomannut kovin selkeää tanssitaitojen mukaan asettautumista, ehkä siellä on enemmän kaverien seuraan hakeutumista.

Naistenrivin perusongelma on sen hivuttautuminen ja hajautuminen aina vain kauemmas seinästä, jotta mahdollisuudet tulla haetuksi parantuisivat. Hajanainen rivistö vie hirveästi tanssitilaa, joten olisi erittäin suotavaa, että rivi pysyisi seinän vierellä, mihin se kuuluu. Jos haluaa 110-prosenttisesti tanssimaan, niin sinne vain hakemaan miehiä omatoimisesti!

Hakurivien noudattaminen ei ole niin kiveen kirjoitettua. Ketään ei ole kiellettyä hakea rivin ulkopuolelta, mutta haetulla on oikeus kieltäytyä. Kahvilasta on jotenkin törppöä mennä hakemaan, kun ihmiset yrittävät pitää taukoa - jos henkilö haluaisi sillä hetkellä tanssimaan, hän olisi hakurivissä.


tanssietiketti


Saanko luvan?

Monet hakevat vain ojentamalla kätensä ja nyökkäämällä silmiin katsoen. Joku voi heittää jotain tyyliin "lähetkö tanssimaan", mutta se ei ole välttämätöntä. Johan se kädenojennus suoraan kohti kertoo, että toinen hakee juuri sinua. Näin tungoksessakaan ei tule yleensä epäselvyyksiä, ketä haetaan. Useimmat vastaavat tanssikutsuun hymyilemällä tai pienellä nyökkäyksellä. Myös niiaus käy, jos haluaa noudattaa superperinteistä linjaa. Kun on miehen johdattamana päästy sopivaan aloituspaikkaan tanssilattialle, siinä vaiheessa viimeistään tervehditään toista ja mahdollisesti päätetään, millä tyylillä kappale tanssitaan.

Suurin osa tanssi-illoista menee miestenhakuna eli miehet hakevat. Tällöin yksi tunti on varattu naistenhaulle eli naiset saavat joutuvat kirmaamaan ja kiilaamaan, jotta pääsisivät tanssimaan. Naistentansseissa pääpaino on naistenhaulla ja yksi tunti on varattu miestenhaulle. Sekahaut ovat harvinaisempia, silloin kaikki saavat hakea. Naiset voivat myös tanssia keskenään, mutta miesten keskinäistä tanssia olen nähnyt vain kerran (hekin olivat toisilleen tuttuja ja ehkä alkoholillakin oli hieman osuutta asiaan).

Kiitos-/vastahaku

Aina välillä kuulee puhuttavan kiitos- tai vastahauista, jotka ovat minusta ärsyttäviä termejä. Jos toisesta näkee, että oma taso ei riittänyt tai tanssi ei muuten vain luistanut, en todellakaan tee mitään "kiitos"hakuja. Sehän olisi vain puhdas kiusahaku. Jos taas tanssi sujuu jonkun kanssa, tietysti pyrin hakemaan häntä, jos ehdin, mutta ei sillä ole mitään tekemistä kiitoshaun kanssa.

Toisekseen, jos miehet ovat hakeneet naisia vaikka 3 tuntia, jota seuraa 1 tunti naistenhakua, ei ole edes teoriassa mahdollista, että nainen ehtisi tunnin aikana hakea kaikkia häntä kolmen tunnin aikana hakeneita miehiä! Ja jos ehtisikin, ei jäisi enää aikaa hakea niitä, joiden kanssa nainen ehkä oikeasti haluaisi tanssia. Ihan älytöntä säätämistä - mikseivät kaikki voi vain hakea ketä haluavat, ilman pohtimisia siitä, kuka minua on hakenut ja milloin. 

Kappalepari saman naaman kanssa


Perussäännnön mukaan saman henkilön kanssa tanssitaan kaksi kappaletta. Tämä on loogista, sillä orkesterit soittavat pääsääntöisesti (Yölintua lukuunottamatta) aina kaksi samaa tanssilajia peräkkäin. Myös taukomusiikki pyritään soittamaan kaavan mukaisesti. Yleensä tanssiin haku tapahtuu kappaleparin ensimmäisen biisin aikana, mutta kiellettyä ei tietenkään ole hakea toisenkaan aikana. Tällöin tanssitaan yleensä kolme tanssia, jotta päästään taas normaalirytmiin kiinni. 

Jos tanssi sujuu eikä vastapuoli näytä sitruunaa haukanneelta, voi ehdottaa, josko mentäisiin vielä toinen kappalepari lisää. Joskus olen tullut talutetuksi jo yhden tanssitun kappaleen jälkeen takaisin riviin saatesanoilla "eiköhän tämä riitä", mikä tuntui hassulta. Mies tuntui tekevän samaa muillekin naisille.

Jokaisen tanssin jälkeen kiitetään paria, ja kappaleparin jälkeen erotessa kiitetään yleensä vielä kolmannen kerran. Sääntö on niin juurtunut, että vakituisenkin parin kanssa tulee kiiteltyä toista monta kertaa illassa. Kiitosten ohella on myös kohteliasta taputtaa orkesterille.

tanssietiketti hakurivit kiitoshaku miestenhaku


Kieltäytyminen tanssista

Hakurivin ulkopuolella on periaatteessa oikeus kieltäytyä tanssikutsusta, mutta en näe siihen mitään syytä, paitsi jos on juuri haukkaamassa sämpylää kahviossa tai haluaa muuten pitää hengähdystaukoa. Jos ei osaa soitettavaa lajia, saa tietenkin kohteliaasti kieltäytyä, ettei joudu väkisin tukalaan tilanteeseen. Mikään pakko ei ole tanssia rumbaa rumbana, mutta sen meneminen vaihtoaskeleena saattaa harmittaa (joidenkin kohdalla harmitus on lievä ilmaus) paria sen verran, että minä olen mieluummin kieltäytynyt kuin lähtenyt rämpimään lajia, jota en osaa ollenkaan.

Hakijan epäasiallisuus tai humalatila ovat painavia syitä kieltäytyä tai lähteä pois kesken tanssin. Joillakin tanssilavoilla on ne tietyt häiriköt, joille naiset antavat perätysten pakkeja, vaikkei hakija ole edes humalassa, sillä hänen käytöksensä tiedetään jo etukäteen.  Jos esimerkiksi miehen käsi ei meinaa pysyä lapaluun kohdalla ja asiasta on huomauttanut, miehen voi aivan hyvin jättää keskelle lattiaa ja kävellä pois, sanoi tanssietiketti siihen mitä hyvänsä! Kähmiminen on ehdottomasti hyvä syy kieltäytyä jatkossa saman hakijan tanssikutsuista. Miehillä taitaa harvemmin olla ongelmia liian tungettelevien naisten kanssa? 

Tanssin pyörteissä

Melkein aina tanssit alkavat ja loppuvat valsseihin. En tiedä, mistä käytäntö on peräisin, mutta siitä voisi minun puolestani luopua. Tanssisuunta on vastapäivään, mistä pidetään aikalailla kiinni. Jopa ne tunareimmat pikkujoulutanssijatkin osaavat kiertää lavaa oikeaan suuntaan!

Mitä ripeämmin tanssi etenee, sitä ulompana tulisi lavaa kiertää. Hitaammat taas tanssivat sisempänä. Tämä ei kovinkaan usein toteudu, sillä nopeat tuntuvat puikkelehtivan sieltä, mistä parhaiten pääsee etenemään. En ole myöskään huomannut, että hitaammat fiilistelijät hakeutuisivat sen kummemmin sisemmäs. Idea tässä on hyvä, mutta toteutus vaihtelee. Kädenalitanssijoiden olisi suotavaa tanssia lavan keskellä tai jossakin sopivassa nurkassa, jotta muut tanssijat mahtuvat kiertämään lavaa ympäri. Tämä on sisäistetty melko hyvin, vaikka välillä paikat saattavatkin vaihtua.

Lavan edustalle voi kerääntyä yhtyeestä riippuen faneja, jotka eivät tanssi. He saattavat viedä suurenkin tilan, ja siitähän aina joku tanssija vetäisee herneen nenäänsä. Kannattaisi huomioida, että he ovat yhtä lailla maksaneet lipusta, ja tuovat osaltaan euroja tanssipaikkojen kassaan. Bändin tauolla heillä on hyvää aikaa käyttää mm. kahvion palveluja. Pelkkää vettä juova tanssija voi olla paljon "huonompi" asiakas.

---
Tämä viikko on ollut hiihto"lomaa", mutta minä olen hiki hatussa tankannut sivuja maanantaiseen tenttiin, ettei tarvitse lähteä enää sen jälkeen ajelemaan turhaan Kuopioon. Olisi noloa sössiä vika tentti! Kilpatanssitunnit olivat tauolla, mutta omat harkat jatkuivat. Niinhän siinä kävi, että eräs Tanssii tähtien kanssa 1. jakson kuvio on nyt tiiviissä treenissä. Välillä hirvittää, välillä turhauttaa, joskus hymyilyttää. Näistä harkoista myöhemmin lisää...

Kuvat: Pixabay/ CC0 Public Domain

6 kommenttia:

 1. Hieman pontevammin otan kantaa tuohon kiertoon parketilla tanssin nopeuden suhteen. Kursseilla ei ilmeisesti korosteta riittävästi missä mitäkin tanssilajia parketilla olisi syytä tanssia. Kuitenkin on niin, että jo muutama hidasteleva pari reunassa saattaa pilata kymmenien nopeampien tanssi-ilon. Mielestäni naiset voisivat ottaa roolia tässä asiassa enemmän ja ottaa asiaa puheeksi keskenään ja etenkin ymmärtämättömän hidastelijan kanssa reunassa nyhjätessään. Lopultahan tämä tanssietiketti on kaikkien kannalta ainoastaan hyvä juttu. Ja täytyy tajuta, että jotkut ovat niin hurahtaneita tanssiin, että tanssikilometrejä ei pysty enää edes laskemaan...kukahan silloin on se tärkein asiakas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että kursseilla ei riittävästi kerrota tanssijoiden sijoittautumisesta! Muistelisin, että ihan ensimmäisellä seuratanssin alkeet -tunnilla käytiin nopeasti läpi etikettiä, mutta sen jälkeen esim. fuskutunnilla ei mainittu asiasta mitään. Toisaalta, jos yhtään seuraa ympäristöään, luulisi havaitsevan, missä kohdin lavaa mitäkin lajia/nopeutta tanssivat ovat.

   Naisena aina miettii, kuinka paljon miestä uskaltaa "ohjeistaa". Tutulle voi suoraan sanoa, että nyt mennään pois noiden nopeampien tieltä, mutta entä tuntemattomalle viejälle? Jotkut vetäisevät herneen erittäin helposti nenäänsä, koska "naisen tehtävä on vain seurata". Tämä on vähän hankala kysymys.

   Pistin tuossa lainausmerkkeihin, että tanssija saattaa olla ns. huonompi asiakas, jos tarkastellaan vain ja ainoastaan illan aikana käytettyä rahamäärää. Jos eurot jätetään huomioimatta, en lähtisi arvottamaan asiakkaita sen perusteella, kenellä on eniten tanssikilometrejä takana. Minun mielestäni se bändin fani nollakilometreillä on ihan yhtä tärkeä asiakas kuin himotanssijakin. Ideani oli vain puolustaa faneja, koska heistä jaksetaan aina ärsyyntyä niin paljon. Sopu sijaa antaa, kuten tapana on sanoa :)

   Poista
 2. Ehkä provosoit hieman ja ihan pakko siis jatkaa minua henkilökohtaisesti kaivavasta asiasta. Käyhän joskus esimerkiksi Ruusulinnassa Nurmijärvellä. Valtava parketti, eli lähes 800 m2. Pitkulainen muoto tekee kierrosta muutenkin jo hieman haastavan, mutta kun tähän lisätään fanilauma lavan edustalla ja naisten 20m pitkä hakurivi heti sen takana vastakkaisella seinällä on varsinainen sotku valmis. Bändistä ja kappaleesta tietysti riippuen saattaa tanssilajien kirjo olla helposti 3-4 saman kipaleen aikana. Puolet kappaleesta kuluu paritussähellykseen ja odotteluun vauhtiin pääsemiseksi, sitten paikallaanjunnaajat tukkivat reunat päädyssä ja fanilauma taas keskellä videoitaan kuvatessa toilaillen mistään ymmärtämättä tai välittämättä. Tanssinautinto on silloin jo kyseenalainen.
  Tarkennan tuota himotanssijaa: hän saattaa olla vaikkapa useita kertoja viikossa tansseissa käyvä ja jopa kursseilla useita kertoja viikossa. Esimerkiksi itselläni tammikuun aikana 26 tanssitapahtumaa. Aikaa näihin kului keskimäärin 4 h/kerta (ei matkoja) ja rahaa 20-25 € kerta (ei matkoja).
  Tanssilava elää tanssijoista, tanssin harrastajista, jotka tulevat kerta toisensa jälkeen, kymmeniä vuosia - ei pullan ja kahvin myynnistä.
  Laitanpa tuohon vielä linkin sivustolle, jossa oleellisimpia asioita:

  http://lohjanlavatanssijatlola.nettisivu.org/tanssietiketti/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että kahvio on vain oheispalvelu ja tanssilava tarvitsee säännöllisiä kävijöitä, tietenkin. Pointtini oli se, että tanssija ja fani ovat yhtä lailla ostaneet lippunsa, joten onko tälle tanssijoiden ongelmalle tehtävissä mitään? Voiko seisoskelun tai laumautumisen kieltää? Mitä artistit sanoisivat, jos fanit saisivat porttikiellon tanssijoiden häiritsemisen takia?

   Täällä Savossa olen törmännyt fanilaumoihin aika harvoin. Yölintu on asia erikseen, mutta siksi välttelen tietoisesti heidän tanssejaan. Jos tanssinautinto menee pilalle, olisiko tanssijoiden mahdollista valita sellaiset tanssit, joihin faneja ei todennäköisesti ilmesty niin paljoa? Vai onko etelässä niin virkeä faniporukka, joka iskee joka tansseihin? Minulla ei ole kokemusta kuin muutamista tansseista siellä suunnilla, myös Ruusulinnasta, mutta häiritsevyyteen asti faneja ei silloin ollut missään.

   Poista
  2. Jotkut artistit tietysti vetävät faneja laumoina lavoille. Esimerkkinä vaikkapa Ruusulinnasta Lauri Tähkä 27.1.2017, josta löytyy videota ihan Googlella. Toisaalta (onneksi) tämä on ääripäätä fanien määrässä ja useimpien bändien tansseissa voi myös oikeasti harrastaa tanssia. Ja ainahan on olemassa sitten ne konsertit, joissa ei sitten tanssita.

   Poista
  3. No joo, Lauri Tähkä on varmasti omassa sarjassaan. Mutta tällaiset tanssithan voi suosiolla ohittaa, jos lopputuloksen tietää jo lähtiessään. Tarjontaa kuitenkin riittää.

   Poista