2. maaliskuuta 2017

Pukeutuminen lavatansseihin

Miten lavatansseihin pitäisi oikein pukeutua? Onko pakko laittaa kukkamekko? Seuraavaksi esittelen oman lavatanssityylini, jos siitä olisi hyötyä jollekin näitä kysymyksiä pohtivalle, lavatansseja suunnittelevalle naisihmiselle.

Tanssipukeutumiseni on muuttunut paljon siitä kun aloitin. Alussa pystyi pitämään polvipituisia kellohelmoja tyllihameiden kera, mutta silloin tanssini oli paljon rauhallisempaa ja tasaisempaa, ja enimmäkseen istuskelin penkillä. Nykyään suosin lyhyempiä helmoja ilman tylliä tai riittävän joustavia kynämekkoja.

lavatanssi vaatteet pukeutuminen
Punamustavalkoisesta värityksestä en osaa hirveästi poiketa.

Alushame/-sortsit
Hulmahtelevien helmojen alla voi pitää lyhyttä alushametta vilautusten estämiseksi. Enemmän olen kuitenkin sortsien kannalla, se on paljon varmempi valinta.

sortsit hameen alla


Erinäisissä kuvioissa olen tanssilattialla jalat kohti kattoa, joten hameen käyttäjänä on pakko ottaa aseeksi lyhyet urheilusortsit. Ne olen vetäissyt sukkahousujen päälle - eipähän tule ainakaan esiteltyä alushousuja, jos ne sattuisivat muuten sukkisten alta näkymään.

Bolerot


raidallinen rusettimekko lavatanssivaatteet
Raidallinen mekko: Kirppis / Bolero: Cybershop


Olen bolerojen suurkuluttaja. Tykkään vetäistä hihattomien mekkojen tai toppien päälle boleron, ellei ole liian kuuma. En hirveästi tykkää esitellä kainaloita, jos ei ole lämpötilan takia pakko. Samoin, jos yläosa on joku muu kuin musta, bolero estää tummien hikiläikkien näkymisen.  

Hiuskukat 
Hiuskukat sopivat loistavasti lavatanssityyliin! Käytin pitkään punaisia hiusruusuja, mutta räväkämmän tanssityylin vuoksi niitä tulee käytettyä nykyään harvemmin, sillä ne vain lentelevät ympäriinsä ja hajoilevat.  

Korut
Ensimmäisissä lavatansseissa käytin jopa kaulakorua, mikä ei enää tulisi mieleenkään. Nykyään pidän vain edullisia korviksia, sillä ne tuppaavat hajoilemaan tanssin pyörteissä. Jos tansseihin laittaa koruja, tärkeintä on, etteivät ne ole takertuvaa mallia. Riipuksen vaarana on, että se saattaa läimähtää vaikka tanssiparin naamaan, rannekoru tarttuu helposti johonkin kiinni. Mitä vähemmän koruja, sen parempi. 

Rannekukkaro on kätevä, jos on liikenteessä yksin. Sinne saa sujautettua mm. auton avaimet ja rahaa.

rannekukkaro lavatanssit vaatetus pukeutuminen


Tanssikengät


lavatanssikengät kilpatanssikengät
Vas.ylhäällä lavatanssikenkäni, oik. kahdet harkkakengät, vas.alhaalla entiset suosikkini, nyt liian paksun pohjansa vuoksi hylätyt "seeprat".

Minä olen korottomien tanssikenkien puolestapuhuja, kun on kyse lavatansseista. Jaloille tallominen tai nilkan kolhiminen sattuu muutenkin, mutta koron aiheuttamana noin 10 kertaa enemmän. Tanssikengistä en kirjoita tällä erää tarkemmin, sillä aiheesta löytyy oma postauksensa tästä ja erillinen arvio kilpatanssikengistä tästä.

Mikäli kenkiä käyttää ohuiden sukkahousujen kanssa tai kokonaan ilman niitä, olen pitänyt kengissä avokassukkia. Tähänastisista ehdottomasti mukavimmat ja parhaiten jalassa pysyvät ovat löytyneet Lidlistä. Niitä on ollut muutaman kerran myynnissä ja silloin on tullut hamstrattua kunnon varasto siltä varalta, että tuote poistuu lopullisesti valikoimasta.

Tanssivaatteet

Perinteisesti lavatansseihin mennään tietysti kellohameessa/-mekossa, mutta kynämekollakin pärjää, mikäli kangas joustaa riittävästi. Tiukka helma vaikeuttaa miehen askellusta eikä tanssimisesta tule mitään.

lavatanssimekko rusettimekko pukeutuminen
Rusettimekko: Kirppis / Superjoustava kynämekko: Aliexpress / Sydänkuviomekko: Kirppis

Kaapissani on myös pari hieman lattarihenkisempää tanssimekkoa. Musta on kuin tehty tanssimiseen, mutta punaisen mekon hapsut olivatkin oikeasti lenkkejä, jotka sitten tanssiessa tarttuivat kiinni joka paikkaan. Hapsumekko on tosi näyttävä tanssiessa, kunhan varmistaa, että hapsut ovat irtonaisia pätkiä.

lattarimekko lavatanssit vaatetus
Röyhelömekko: Kirppis / Hapsumekko: Aliexpress

Kuten kuvateksteistä näkyy, olen kirppisten suurkuluttaja. Suurin osa tanssivaatteista on hankittu käytettynä erilaisilta nettikirppiksiltä, joita seuraan aktiivisesti. Vaikka valikoimaa on kertynyt jonkin verran, aina välillä törmää naisille tuttuun ongelmaan: "Ei mulla oo mitään päälle laitettavaa!"

Lopuksi vielä pari tämän hetken suosikkimekkoani! Olen vähentänyt kellohelmojen käyttöä radikaalisti niiden epäkäytännöllisyyden vuoksi, mutta kirsikkamekko on sen verran lyhyt, ettei se haittaa pahasti menoa. Kynämekko taas joustaa niin paljon, että se soveltuu tanssimiseen. Mekkoesittelyistä huolimatta kaapistani löytyy muun muassa mustia perushameita, jotka pelastavat tilanteen, kun ei muuta vaatetusta keksi.


mekko lavatansseihin kirsikkamekko vaatetus
Kirsikkamekko: Kirppis / Rypytetty kynämekko: Kirppis

Tykkään pistää vähän arkisia vaatteita parempaa päälle. En pidä näystä, jossa porukat vetävät  lavoilla treenipaidassa ja verkkareissa, silloin näyttää kuin he olisivat tulleet vain tanssiharjoituksiin. Mukavuus menee toki kenkien kohdalla ulkonäön edelle (lättäpohjat ennemmin kuin korkokengät), mutta urheiluvaatteita voi pitää urheilutapahtumissa. Toinen syy pistää parhaimpia mekkoja tansseihin on se, että lähes kaikki iltamenoni sisältävät enemmän tai vähemmän tanssia. Jos en käyttäisi mekkoja tansseissa, ne jäisivät vain kaappiin homehtumaan.

Mutta kuten aina, tämä on täysin mielipidekysymys. Ei ole kiellettyä mennä lavatansseihin vaikka urheilusortseissa, sillä pukukoodia ei ole. Kunhan maksaa lipun, niin tanssimaan pääsee varmasti. Asusteet, alushameen tarpeellisuus ym. riippuvat tanssityylistä. Jos tanssii yhtään vauhdikkaammin, on otettava huomioon, etteivät korut pääse takertumaan eikä tule esiteltyä alushousuja.

Joissakin kuvioissa pitkä kellohelma hankaloittaa tanssimista, mutta toisaalta hulmahteleva helma on paljon hienompi kuin kynämalli. Myös farkuissa tanssivia naisia näkyy lavoilla, mekko ja hame eivät ole ainoita vaihtoehtoja. Pukeutuminen tansseihin on tapauskohtainen juttu, ja kaikkein tärkeintä on, että itse viihtyy vaatteissaan eivätkä ne haittaa pääasiaa eli tanssimista. 

2 kommenttia:

  1. Aloittelija taas pulassa... Juhannuksena olin kukkamekon kanssa tansseissa, mutta onko kukkamekko ok valinta myös muihin kesän lavatansseihin vai onko se "liikaa"? Pitäisikö siis laittaa jotain hillitympää väritystä päälle "tavallisena" viikonloppuna vai näkeekö kukkamekkoja tansseissa koko kesän?

    VastaaPoista
  2. Kukkamekkoja näkee tansseissa ihan ympäri vuoden. Ei muuta kuin rohkeasti kukkakuosia päälle - sehän kuuluu kesään! Hyvää tanssikesän jatkoa :)

    VastaaPoista