29. kesäkuuta 2017

Tanssilajit: Rumba

Kaikkien tanssilajien nimitykset eivät ole täysin selviä, ja rumba on yksi näistä epäselvistä tapauksista. Kilpatanssissa on tanssilaji nimeltä rumba, mutta lavatanssikurssien tuntikuvauksissa saattaa lukea rumba/bolero. Bolero on siis musiikkityyli, johon tanssitaan rumba-tanssia. Minä olen aina hukassa näiden eri nimitysten kanssa, mutta pikaisen googletuksen perusteella rumba-boleron erona on rytmitys verrattuna rumbaan. Näiden lisäksi saattaa olla vielä muita nimityksiä sekoittamassa.

Minä olen mielestäni tanssinut heti alusta lähtien siten, että hidas on ajoittunut iskuille 4&1. Tämä on se versio, jota tanssitaan myös kilparumbassa. Kaikkein selkeintä olisi, kun puhuttaisiin vain rumbasta ja sitä opetettaisiin kilpatanssirytmityksellä. Näin ei tulisi aina sitä samaa ihmettelyä, että mikä se bolero olikaan ja millä iskulla jätetään askel ottamatta.

Rumba lavatansseissa

Lavalattareille tyypilliseen tapaan rumbaa mennään lavoilla aikalailla tasaisen pehmeästi. Rumba on luonteeltaan romanttinen ja viehkeä, mutta lavoilla näkee harvoin sellaista kosiotanssimaista tunnetta. Minusta rumba on todella vaikea tanssi, jos haluaa tanssia hyvin ja sen lisäksi saada vielä eläytymisen välittymään ulospäin. Vaikeaa voi olla myös keksiä, mitä tekee ykkösen aikana, jolloin ei oteta askelta. Minulle kävi alkutaipaleella helposti niin, että liike pysähtyi täysin.

Huipputasoista kilparumbaa ei voi viedä suoraan lavoille, sillä se on liian teatraalista. Sen sijaan pienemmillä asioilla lavarumbaa saa parannettua. Kaikki lähtee tietenkin lajiin kuuluvasta tanssiasennosta, jolla tanssin saa näyttämään heti paljon paremmalta. Vaikkei täydellistä asentoa opettelisikaan, niin pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus.

Samoin terävyyden hakeminen liikkeisiin tekee tanssista enemmän rumbamaista. Esimerkiksi avausta tehdessä voi ykkösellä hieman viivytellä, ja sitten kakkosella kääntyä rivakammin. Jalkojen kuljetus aina toisen jalan kautta tekee jalkatyöstä kauniimman näköistä. Jalkaterien suunnat voivat mennä hifistelyn puolelle, mutta nekin osaltaan muokkaavat tanssia kauniimmaksi. Jos vielä lantioon saa enemmän liikettä, niin näillä muutamalla yksityiskohdalla lavatanssin saa vietyä seuraavalle tasolle.

Kaikki lavoilla soitetut rumbat eivät ole niitä kaikkein selkeimpiä rumbia. Joidenkin rumbien parina soi minun korviini aivan tavallinen perusslovari, josta täytyy etsimällä etsiä jotakin rumbaan viittaavaa. Tämä on enemmän taukomusiikkiongelma, yhtyeet soittavat yleensä kappaleet rumbamaisesti.

Vaikka aina lattareita hehkutankin, niin rumba on joskus ristiriitainen tapaus. Useimmiten tykkään tanssia sitä, mutta välillä olo on niin tönkkö, että melkein tekisi mieli vaihtaa foksiin. Samoin rumban verkkaisuus saa minut joskus hieman kärsimättömäksi. Parhaimmillaan rumba on silloin, kun soitettu kappale on tarpeeksi hidas ja hämyinen, jolloin tunnelmaan on helppo eläytyä mukaan.


rumba bolero kilpatanssi lavatanssi


Rumban harjoittelua kilpatanssitunneilla

Pelkkään rumban "avaukseen" (check) saa vaikeusastetta, kun kokeilee kilpatanssia. Heti kilpatanssikauden alkuun harjoiteltu avaus oli hyvä herätys: se, mikä lavatanssissa on täysin perusasia, on usein kilpatanssissa monimutkainen. Lavarumbassa avaus on ihan perusjuttu, jota kaikki tanssivat, mutta kilpanäkökulmasta se menee ehkä noin 15-prosenttisesti oikein. Jo tanssiasento siinä vaiheessa, kun avaus on ns. suurimmillaan, oli kilparumbassa niin ihmeellisen tuntuinen, että kroppaa joutui jonkin aikaa vääntelemään, että sen sai vähän sinne päin. Asento on hyökkäävän oloinen ja yllättävän eteenpäin suuntautunut. Kaiken lisäksi tähän asentoon pitäisi päästä asettautumaan noin puolessa sekunnissa, jotta liikkeen terävyys säilyy eikä tanssi putoa rytmistä.

Kukaan meistä oppilaista ei päässyt omin avuin oikeaan asentoon, vaan se löytyi lopulta vasta ohjaajan neuvoessa kädestä pitäen. Sen pienen hetken, kun pysyin tässä asennossa, se näytti peilistä mahtavalta! Peilistä ei enää katsonutkaan se entinen laiskahko lavatanssija, vaan kunnon lattaritanssija. Tämä viiden sekunnin tähtihetki valoi uskoa siihen, että en ole täysin kanki, ja jonain päivänä minunkin tanssiasentoni voi näyttää koko kappaleen ajan noin hyvältä.

Hyvä näyte kilparumban perusteista:


Ja huippujen menoa, joka saattaa minusta joskus mennä liiallisuuksiin teatraalisuuden osalta:
Hyviä rumbakappaleita

Eräs soitetuimmista rumbabiiseistä on Finlandersin Hiljaiset sillat. Se on minusta kuitenkin turhan nopea, koska tanssia ei ehdi fiilistellä yhtään. Liian hidaskin olisi parempi kuin nopea rumba. Seuraavassa omat suosikkini:

  • Hilma ja Onni (Jaakko Teppo) Suorastaan klassikko :D
  • Jäljet hiekassa (mm. Topi Sorsakoski)
  • Näiden tähtien alla (Uniklubi) Yksi hienoimmista rumbista!
  • Joka päivä ja jokaikinen yö (Johanna Pakosen versio)

Lisää rumbaa löytyy Spotify-soittolistaltani, johon pääsee tästä.


Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti