1. kesäkuuta 2017

Tanssilajit: Samba

Eihän se ole tanssiblogi eikä mikään ilman tanssilajiesittelyitä! Nyt kesän kunniaksi päätin siirtyä tanssilajipostausten kimppuun. Olen viivytellyt lajikuvausten kirjoittamista pitkään, koska ajattelin, etten tiedä niistä tarpeeksi, eikä minulla ole mitään järkevää sanottavaa. Mutta ei minun tarvitsekaan tietää kaikkea - kirjoitan tässä postaussarjassa omia näkemyksiäni ja treenikokemuksiani eri tanssilajeista. Tarkkoja tekniikkaohjeita, askelsarjoja tai kuvioita saa osallistumalla tanssitunneille. 

Tanssilajeihin liittyvät kirjoitukset löytyvät sivupalkista *-alkuisilla tunnisteillaan. Esimerkiksi *samba-tunnisteen takaa löytyy tämän postauksen lisäksi kirjoituksia samban harjoittelusta sekä kilpatanssitunneilla että omatoimisesti.

Iloitteleva samba

Tanssilajisarja alkaa siis tästä siististä mutta vaikeasta tanssilajista, joka jäi keväällä kaivelemaan. Ärsyttävän vaikea voisi olla paras ilmaus kuvaamaan sambaa. Jos mietitään, minkälainen musiikki houkuttelee kaikista eniten tanssimaan, minun vastaukseni on ehdottomasti samban rytmit! Sambamusiikki on todella mukaansatempaavaa, mutta ongelma on vain siinä, kuinka saada oma tanssi vastaamaan musiikin rentoa ilottelua ja karnevaalitunnelmaa, tekniikkaa unohtamatta.

Jos nyt saisin valita yhdestä tanssilajista itselleni supertaidot, se olisi samba! Mitä muuta sitä enää tarvitsisi? Cha cha on hyvänä kakkosena, mutta samba vie kyllä voiton hienoimmassa lattarissa. Se on tähän mennessä vaikein laji, jota olen tanssinut. En keksi mitään, mikä sambassa olisi helppoa, paitsi rytmitys. Sillä ei vielä pitkälle pääse. Sieltä lukijoideni joukosta löytyy muuten eräs "surujen summan" asukas, jonka voisin hyvin kuvitella olevan ilmiömäinen sambaaja. Teiltä päin löytyy myös oma kilpatanssiseura ;)

samba perusaskel lavatanssi kilpatanssi

Samba lavatansseissa

Kun ottaa samban ensiaskelia, voi pienen mikrosekunnin verran ajatella, että sitä mennään ikään kuin humpan askeleella. Sillä ajatuksella pääsee alkuun, mutta todellisuudessa yhteys humppaan on olematon, ja tästä ajatusyhtymästä kannattaa luopua heti alkuunsa. Tanssilavoilla tanssittava samba on kuitenkin valitettavan usein humppaa samban kuvioin. Humpalla sambaan saa toki joustoa, mutta muu sambamaisuus mm. viivytyksineen ja vartalonkäyttöineen jää matkan varrelle. Esimerkiksi tässä mennään tyypillistä lavasambaa:
Lavoilla soitettava samba on usein hurjan nopeaa. Pitäisi olla tosi lahjakas, että pystyisi tanssimaan selkeää sambaa eikä humppaa ilman, että putoaa rytmistä. Jos lavoilla haluaa tanssia sambakappaleet lattarihenkisemmin, niihin voi aivan hyvin soveltaa salsaa. Tätä menetelmää olen aiemmin suosinut itsekin.

Samba on harmittavan harvinainen laji, sitä tulee ehdottoman maksimissaan kerran illassa, usein ei ollenkaan. Se tuntuu väistyvän salsan tieltä. Jos orkesteri kysyy tanssilajitoiveita, aina löytyy joku tangon tai polkan fanittaja, mutta samban toivojia ei ikinä. Lavatanssikursseillakaan samba ei taida niitä suosituimpia tai yleisempiä lajeja olla.

Sinänsä ymmärrän hyvin, jos samban harjoittelu ei kiinnosta, koska sen tanssijoita on niin vähän. Samban aikana tanssilattialla näkee pääasiassa humppaa, salsaa ja vaihtoaskelta. Olisinkohan yhden kerran tämän kolmen vuoden aikana nähnyt oikeasti hyvän sambaajan. Vaikka samba on niin vaikeaa, sen harjoittelu on minusta palkitsevaa. Jos orkesterit vielä soittaisivat sambat reilusti "alinopeudella", kynnys tanssia sambaa madaltuisi huomattavasti. Tosin veikkaanpa, että sitten olisi joku nipo valittamassa bändille väärästä temposta...

Samban harjoittelua kilpatanssitunneilla

Äkkiseltään voi ajatella, että samba kuin samba, mutta eipäs olekaan. Kuten edellä kirjoitin, lavoilla tanssittava samba on yleensä jotain ihan muuta kuin mitä kilpasamba on. Lisäksi on vielä olemassa karnevaalisamba, josta en tiedä juuri mitään, mutta ainakin se on erilaista lava- ja kilpasamboihin verrattuna.

Kilpatanssitunneilla katsoin melkein suu auki ohjaajan näyttäessä miten kilpasambaa pitäisi tanssia. Miten hienolta pelkkä perusaskel tai huisku voi näyttää, kun sen tanssii ammattilainen! Ensin ajattelin mielessäni: "Mäki haluun!" Seuraavaksi pohdin, mitenköhän monta vuotta tuollaisen tekniikan omaksumiseen menee. Tunnin lopussa tuntui kuin koko tanssitaito olisi yhtäkkiä hävinnyt kokonaan. Omissa harjoituksissa olen säännöllisesti vetänyt sambaa ja keskittynyt vaihtelevasti eri yksityiskohtiin. Kyllä se joskus siitä lähtee, vaikka vielä humppasamban rajoilla ollaankin!

Alkuvuodesta kirjoitin, että minun tulisi harjoitella käsien käyttöä tanssissa. Sambatunneilla ei ollut tietoakaan, että olisin voinut keskittyä mihinkään ylimääräiseen, tai muuten muu tanssi oli heti sotkussa. Ehkä perustanssi on otettava ensin haltuun ja vasta sitten harjoiteltava pientä koristelua. Mihin itse olen yrittänyt näin alussa keskittyä, niin askeleiden viivytykseen, lantion oikeaoppisen liikkeen tapailuun ja joustoon.

Minun mielestäni tärkein asia, jolla samba erottuu humpasta, on askeleen viivytys 1a2. Ykkösaskelta viivytetään ja vasta aivan iskun lopussa otetaan "a". Jalka, joka ottaa a:n, ei saisi lähteä ennenaikaisesti liikkeelle, vaan sen tulisi olla viimeiseen asti kiinni lattiassa edellisellä paikallaan. Tällä nopealla liikkeellä syntyy askelluksen terävyys, joka taas humpasta puuttuu. Tässä pätkässä näkyy hyvin tuo viivytys:


Lantion liikkeen omaksuminen vie ties kuinka kauan, ja sekin pitäisi hahmottaa syvällisemmin: mitä lihaksia käytetään, missä paino milloinkin on jne., jotta se lantio saadaan halutulla tavalla liikkeelle. Mutta sinne päinkin on parempi kuin humpasta tuttu tönkkö tyyli.

Ihan alkuun sambaa harjoitellaan tekemällä liioitellun suurta joustoa polvilla. Myöhemmin lantion mukaanotto aiheuttaa sen, ettei pää pompi, kuten tuossa alkeisversiossa. Sambaahan mennään melko tasaisesti, silloin kun sitä osaa, eli lantion liikkeellä ikään kuin "kumotaan" liiallinen ylös-alas-jumppaaminen. Ei välttämättä se oikeaoppisin määritelmä, mutta alkeisnäkökulmasta tuntuu siltä.

Edellä mainuitun kolmikon avulla tanssin pitäisi jo jollain tasolla muistuttaa sambaa. Ehkä vaikeinta sambassa on saada tuo askeleen viivytys "a" venytettyä tarpeeksi pitkään. Tanssiminen kääntyy tosi helposti humppamaiseksi askellukseksi - onhan se paljon kevyempää. Lisäksi lattarien ikuisuusongelma on tanssiasento, mutta siitä ei sen enempää. Helpoin, tai ehkä ainut, tapa oppia oikea lattaritanssiasento on etsiä käsiinsä osaava kilpatanssija, joka vääntää kroppasi oikeaan asentoon.

Lopuksi vielä taidonnäyte huipulta:Hyviä sambakappaleita

Ihan originaalissa sambassa käytetään jotain karnevaalipillejä, joista en ole ollenkaan innostunut. Muuten hyvä musiikki alkaa äkkiä ärsyttää, kun se pilataan jatkuvalla pillin vingutuksella. Siksi soittolistaltani löytyy vaihtelevaa sambamusiikkia originaalista disko- ja lavatanssityylisiin versioihin.

Jos oikein aletaan viilata pilkkua, niin parempi otsikko olisi "hyviä sambahenkisiä kappaleita", aidosta sambasta en anna takuuta. En ole myöskään nipottanut sen suhteen, mikä on kappaleiden iskua/tahtia minuutissa -määrä. Kilpasambassa niille on määritelty tietyt rajat, mutta harjoituksissa tarvitaan nopeudeltaan kaikenlaisia kappaleita, etenkin mahdollisimman hitaita...

 • La Tortura (Shakira)
 • Quando, quando, quando (useita esittäjiä) Suomiversio: Milloin milloin milloin (Jamppa Tuominen)
 • María (Ricky Martin)
 • La Isla Bonita (Madonna)

Suomalaisia sambakappaleita:

 • Kuuleeko Eero (Jari Sillanpää)
 • En vastaa jos soitat (Laila Kinnunen/Anne Mattila)
 • Autoajelulla (Pirkko Mannola)
 • Pure mua (Meiju Suvas)
 • Rantaleijona (Jaakko Teppo)
 • Copacabana (Kai Hyttinen)
 • Saunasamba (Raimo Roiha)

Hitaampia kappaleita samban harjoittelua varten:

 • Kylmästä lämpimään (Anna Abreun versio)
 • Unkarinsyreenit (Tuure Kilpeläinen) Superhidas -> loistava alkeiden harjoitteluun! 
 • Autiosaari (Tuure Kilpeläinen) Tämä on soinut pitkin talvea omissa harjoituksissani. Tuurella on myös paljon muuta sambahenkistä materiaalia.
 • Brunein sulttaani (Sinitaivas) 

Lisää kappaleita Spotify-soittolistallani, johon pääset tästä! Päivitystä listaan tulee sitä mukaa, kun hyvää materiaalia löytyy. Nykyaikaista sambatyylistä musiikkia löytyy myös helposti, kun pistää vain Spotifysta soimaan jonkin latino-soittolistan. Niissä on melkein pakosti samban rytmejä mukana.

Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti