20. heinäkuuta 2017

Kuinka montaa tanssilajia osaan tanssia?

Jos ajatellaan pelkästään lavatansseja, omasta mielestäni osaan tanssia kaikki soitetut lajit niin, että tanssilajit ovat tunnistettavissa ja tanssi on yleensä ihan sujuvaa. Mutta riittääkö se vielä tanssilajin osaamiseen?

Ihan tanssitaipaleen alussa riitti, että oli käynyt uuden tanssilajin tunnilla yhden kerran, ja sitten mukamas osasi tanssia sitä. Alussa, alle vuoden tanssimisen jälkeen hehkutinkin, että osaan tanssia 20 eri lajia. Mutta enhän minä niitä kaikkia oikeasti silloin osannut, enkä osaa vieläkään. Vain sen verran, että tiedän vähintään pika-alkeet. Esimerkiksi lindy hopista muistan enää hämärästi perusaskeleen ja yhden kuvion, joten kovin vahvasta osaamistasosta ei voida puhua.

Jos mennään kilpatanssin puolelle, en väitä osaavani kovin hyvin vielä mitään tanssilajeista. Vaatimukset ovat niin paljon suuremmat lavatanssiiin verrattuna, että jo kohtalaisesti tanssiminen vaatii oikeasti paljon.

Sellaista tanssilajia, jonka oikeasti osaa, pitäisi pystyä opettamaan muille. Ennen kuin saa aloittelijan oppimaan uuden tanssilajin hyvin, pitäisi itse olla aika hyvin sisällä lajin kiemuroista. Lisäksi opettamiseen liittyy tietenkin kyky pystyä tanssimaan sekä miehen että naisen roolissa.

Minusta tanssilajin osaa oikeasti hyvin vasta silloin, kun pystyy tanssimaan myös yksin ja parin molempien osapuolten askeleet. Varsinkin naisena yksin tanssiminen tuntuu vaikealta. Esimerkiksi hitaan valssin käännöksissä suunta on aina hukassa, jos yritän selviytyä ilman paria. En ole mielestäni kiitettävän tason tanssija, jos olen riippuvainen miehen viennistä. Jos pitäisi tanssia hitaan valssin käännökset miehen askelin, en tietäisi yhtään, mihin suuntaan mennä, viennistä puhumattakaan!

tanssilajien määrä

Mitä vielä tulee mieleen hyvästä osaamistasosta, niin improvisointi. Jos tanssilajin osaa, sitä pystyy mukauttamaan eri tilanteisiin. Ruuhkatansseissa pystyy keksimään keinot tanssia lajityypillisesti mutta pienesti, eikä yritä väkisin mennä etukäteen opeteltuja kuvioita tai sarjoja. Törmäyksen uhatessa pystyy vaihtamaan kuviota lennosta, eikä hämäänny nopeasta muutoksesta. Hyvä tanssija pystyy myös tulkitsemaan musiikkia ja keksimään itse omia tanssilajiin sopivia kuvioita ja impropätkiä, eikä vain toista tuttuja juttuja.

Ajattelisin myös, että miehillä tanssilajin hyvään osaamiseen liittyy mukautuminen parin tasoon, ja naisilla kyky seurata miestä. Tämä nyt on aika perusjuttu, mutta minusta esimerkiksi hyvä fuskun tanssija ei lähde viemään täysin aloittelijalle hirveää kuviomäärää, vaan osaa ajatella myös toista osapuolta ja pystyy pitämään tanssin enemmän perustasolla. Wannabe-huipputanssija sen sijaan vie väkisin kaikki osaamansa kuviot ja lopuksi moittii naisen, kun hän ei pysynytkään perässä.

Tanssilajille ominainen tekniikka tanssiasentoineen on yksi olennainen asia, joka kuuluu lajin osaamiseen. Vaikka tekniikka onkin kirosana osalle lavatanssijoista, ei siltä voi mitenkään välttyä, jos haluaa opetella hyväksi tanssijaksi. Jos vaikka rumbaa tanssii takakenossa ja kanta-askelin, se ei mitenkään näytä siltä, että henkilö on hyvä rumban tanssija.

Nyt aletaan olla jo niin pitkällä, että näillä vaatimuksilla en osaisi kovinkaan montaa tanssilajia. On myös muistettava, että kukaan ei ikinä osaa mitään tanssilajia täydellisesti. Aina löytyy parannettavaa. Jos ajatellaan ihan perusosaamista, jolloin voi jo sanoa osaavansa lajia, niin minusta tärkeintä on pystyä tanssimaan siten, että ulkopuolinen tunnistaisi lajin, vaikkei kuulisi musiikkia. Perusaskeleella ja parilla kuviolla pääsee jo pitkälle, jos ne pystyy tanssimaan sujuvasti ja rytmissä. Silloin ei vielä ole hyvä tanssija, mutta kuitenkin osaa tanssia lajia. 

Myös katsojan osaamistaso vaikuttaa: ei-tanssiharrastajan silmin saatan näyttää hyvältä samban tanssijalta, mutta kilpatanssijan silmin olen täysi aloittelija. Postauksen kirjoittaminen aiheutti vain useita lisäkysymyksiä selkeän vastauksen sijaan, joten mahdottomaan kysymykseen ympäripyöreä vastaus: pystyn tanssimaan noin 20 tanssilajia, mutta osaamistaso vaihtelee suuresti.

Kuinka montaa lajia sinä osaat tanssia? Perusteluitakin saa mielellään esittää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti