27. heinäkuuta 2017

Tanssilajit: Cha cha

Cha cha on ehkä salsan ohella lavalattareista se, jolla pääsee helpoimmin alkuun ja lattaritanssien maailmaan. Cha chata tanssitaan lavoilla melko laajalti, ja se muodostaa rumban kanssa tunnetuimman lavalattarikaksikon. Minulle rumba oli aloittelijavaiheessa vaikean tuntuista, mutta cha chata pystyi tanssimaan jollain tavalla. Vaihteleva rytmitys tekee tanssista mielenkiintoista ja cha cha -musiikki houkuttelee tanssimaan - olen tykännyt tanssilajista heti alusta lähtien.

Pelkästään cha chan kirjoitusasusta voi helposti järjestää väittelyn: onko kaksi vai kolme chata, väliviivalla vai ilman ja tarvitaanko viimeisen chan päälle painomerkki. Blogissani olen helppouden vuoksi käyttänyt nimitystä cha cha, mutta oli oikea suomalainen kirjoitusmuoto mikä tahansa, eiköhän tanssilaji tule joka tapauksessa ilmi.

Cha cha lavoilla

Lavoilla cha chan kuuluttaminen aiheuttaa aina Jes!-fiiliksen. Pika-alkeet opettelin 2014 Tuusniemen Hojo hojossa ennen tansseja järjestetyllä tanssitunnilla. Jos mietin omaa alkeistanssimistani, aloittelevat cha chan tanssijat voi tunnistaa esimerkiksi kiireisestä tallaamisesta chasseiden kohdalla, harppomisesta, tasajalka-askelluksesta tai siitä, etteivät jalat suoristu kunnolla missään vaiheessa. Askeleet saatetaan ottaa liioitellun suurina niin, että jalat irtoavat maasta. Etu- ja taka-askelilla painopiste saatetaan viedä liikaa eteen tai taakse.

Jossain vaiheessa aloin päästä syvemmälle cha chan saloihin. Olen yrittänyt keskittyä mm. päkiäaskeliin, liikkeiden terävöittämiseen, askelpituuden lyhentämiseen ja lantion liikkeeseen. Pystyn tanssimaan cha chata lavakelpoisesti, mutta en ole saanut vielä tanssilajin syvimmästä ytimestä kiinni. Tämä selvisi viimeistään kilpatanssitunnilla.  

Cha chan harjoittelua kilpatanssitunneilla

Kolmen vuoden lava-cha chan tanssimisen jälkeen pääsin loistavan kilpatanssijan oppiin. Vain yhdessä tunnissa hän korjasi cha chastani suunnilleen kaiken. Vaikka lavoilla pystyn tanssimaan sujuvan näköistä cha chata, se ei kilpatanssissa riitä lähellekään.

Suurin ero kilpa- ja lava-cha chaiden välillä on minusta tanssin terävyys ja lantion kierto. Lavoilla näkee melko pehmeitä liikkeitä, vaikka cha cha vaatisi hyvinkin räväkkää otetta tanssimiseen. Juuri näistä liian pehmeistä ja jopa varovaisen oloisista askelista sain ensimmäisenä palautetta kilpatanssissa.

Kun lavatanssin alkeissa cha chata saatetaan opettaa niin, että lantio tekee esimerkiksi chasseissa vain sivuttaissuuntaista keinuvaa liikettä, kilpatanssissa tämä tulee unohtaa kokonaan. Sen sijaan lantio kiertyy todella voimakkaasti puolelta toiselle. Niin voimakkaasti, että minun kroppani ei kiertynyt kuin reilun puolet ohjaajan esimerkistä...

Cha cha on hyvin tanssittuna ihan sairaan siistin näköistä! Jos melkein kaikki kilpatanssilajit ovat harjoiteltavien listallani, niin cha cha on kategoriassa pakko opetella. Tanssiapa joskus vaikka näin:Esimerkkibiisejä:

Suomalaisia cha cha -kappaleita:
 • Pyydä tähdet taivaalta (Tehosekoitin)
 • Amor (myönnetään, Finlandersillakin on joku hyvä tanssibiisi...)
 • Ystävänpäivä (Tuure Kilpeläinen)
 • Sääret (Sinitaivas)
Erityisen hidas kappale cha chan alkeisharjoittelua varten:
 • Mies, joka ei koskaan tanssi (Pablo)
Muita hyviä cha chaita:
 • Smooth (Santana)
 • Oye como va (Useita esittäjiä)

Ja jälleen päästään suosikkiaiheeseeni: vaikka kappalevalikoimaa löytyy, miksi pitää aina soittaa Keinu kanssani (Sway)? Muita tanssiorkestereiden kestosuosikkeja ovat mm. Rebecca ja Kenties, kenties (Quizas, quizas) - tylsää! Ne ovat ehkä turvallisia valintoja, mutta kun melkein kaikki muutkin soittavat aina nämä samat. Minä tykkään eniten espanjankielisistä cha chaista, niissä pääsee parhaiten lattaritunnelmiin. Suomen kieli ja lattarimusiikki eivät jotenkaan sovi samaan lauseeseen.

Linkki Spotify-soittolistalle tässä.

Kuva: Pixabay


2 kommenttia:

 1. Smooth on ehdottomasti paras cha cha -biisi mitä maailmassa on <3 Sääret taas ei mielestäni ole Sinitaivaan kaikkein parhaimpia cha cha -biisejä, tykkään enemmän biiseistä Kaikkeuden kaunein ja Tie jokainen. Ja kaikkein parhain on tietysti ihana Sinä minussa! Hauskaa lukea vertailua lavoilla tanssittavan ja kilpaa tanssittavan lajin välillä, noita ei tule itse pahemmin ajateltua kun on kokemusta vain lavapuolesta :)

  ps. Mun blogissa olisi sulle tanssiaiheinen blogihaaste, käy ihmeessä tarttumassa siihen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä - Smooth pitäisi saada kaikkien tanssibändien settilistoille :D Siihen ei kyllästy ikinä. Hei ja hyvä huomio, multa on mennyt ihan ohi tuo Sinä minussa. Oon kuullut sen ties kuinka monta kertaa lavoilla, mutta en ole jotenkaan rekisteröinyt sitä. Taidan keskittyä liikaa tanssimiseen, kun hyvät biisit menee ohi :D

   ps. Haasteeseen vastattu!

   Poista