13. heinäkuuta 2017

Tanssilajit: Humppa

Humppa on takuuvarma tanssilaji, jota soitetaan vähintään pari kertaa illassa. Se saa etenkin iäkkäämmän tanssiväen pakkautumaan parketille. Humppa on yksi helpoimmista lavatanssilajeista, ja aloitteleva tanssijakin pääsee äkkiä mukaan humpan pyörteisiin.

Humppa on toinen inhokkilajeistani. Minun mielestäni perinteinen humppa on hölmöä hytkyttelyä, eikä kuviohumppa ole juuri kummoisempaa. Humppakappaleissa on tasaisen monotoninen poljento, ja sanoitukset ovat usein tanssiakin hölmömpiä (esim. Mahtava peräsin ja pulleat purjeet). Minun puolestani humppamusiikin voisi kieltää lavoilla!

humppa kuviohumppa


Perinteisessä humpassa ei tarvitse osata kovinkaan paljon kuvioita.  Koko tanssi mennään lähinnä perusaskelta, johon tehdään välillä käännöksiä tai hytkytellään esimerkiksi paikallaan. Siihen ei taida olla varsinaisia kuvioita edes olemassa? Kuviohumpassa sitten tehdään kuvioita sitäkin enemmän, mutta suurin osa on niitä samoja, joita käytetään muissakin kädenalitansseissa.

Humppaa tanssitaan jonkin verran buggina, mutta minusta aito bugg ei oikein istu perinteiseen humppamusiikkiin. Minä tanssin yleensä jonkinlaista humppatallustelubugg-sekoitusta. Joskus yritän tanssia buggmaisemmin, mutta useimmiten tanssi kallistuu humppaan tai laiskaan tallusteluun. Humpassa rimani on matalalla, sillä säästän paukut ihan muihin lajeihin.  

Kovin paljon humppavideoita ei Youtubesta löytynyt, mutta tässä pätkässä näkyy sopivasti muutamia erilaisia tyylejä humpan tanssimiseen:Humppakappaleita

Usein lavoilla kuultuja humppia ovat muun muassa Heili Karjalasta, Karjalan Marjaana, TV:n kokoinen haitari... blääh! Tuskin humppakappaleet Suomesta loppuisivat, vaikka nämä puhkisoitetut pistettäisiin hetkeksi aikaa tauolle. Joskus kuulee lavoilla onnistuneita humppasovituksia, esimerkiksi Mariskan Suloinen myrkynkeittäjä on useammankin bändin ohjelmistossa. Muistelisin kuulleeni myös Poika saunoo humppaversiona. Tällaista uudistumista toivoisin tanssiorkestereilta lisää, kyllä niitä "oikeita" humppia kuulee ihan riittävästi muutenkin.

Taidan jättää suosiolla välistä "hyvien" humppakappaleiden listauksen, sillä en ole niitä tähän mennessä vielä löytänyt. Kolmisen vuotta sitten tein Spotify-soittolistat kaikista silloin tuntemistani tanssilajeista, mutta jostain syystä humppa on jäänyt kokonaan kuuntelematta. Tästä se kuitenkin löytyy, vaikka kappalevalikoima ei päätä huimaakaan. Ensi kerralla esiteltävä tanssilaji ei ole vielä tiedossa, mutta luvassa on positiivisempi lajikuvaus - humppaa on vaikeaa voittaa tylsyydessä!

Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti