10. elokuuta 2017

Tanssilajit: Tango

Tanssilavoilla tango on takuuvarma yleisömenestys, joka saa tanssijat parketille. Minä en ainakaan vielä ole erityisen suuri tangofani. Jotkut reipastempoiset tai terävät tangot on hauska vetää, mutta useimmiten tangon kuulutus aiheuttaa neutraalin olotilan: "tanssitaan kerran sitä nyt tulee". Jos tulee liikaa tangoa, minä menen suosiolla vesitauolle. Hitaat, laiskasti soitetut tangot ovat suorastaan tylsiä. Bändillä ja kappalevalinnoilla on suuri merkitys minkä tahansa tanssilajin kohdalla, mutta ne korostuvat tällaisissa neutraaleissa lajeissa.

Tanssikursseilla voi "tavallisen" suomalaisen tangon lisäksi opetella mm. argentiinalaista ja wanhaa tangoa. Minä en ole juuri tutustunut muihin versioihin, mutta argentiinalaisesta tangosta (tunnetaan myös nimellä arkkutango) saa napattua hyviä pieniä elementtejä piristämään lavatangoa. Itsessään argentiinalainen tango näyttää minusta liian taiteelliselta. Pitäisi ehkä käydä kokeilemassa, jotta tajuaisi lajin mahdollisen hienouden, mutta kilpatanssissa on minulle tällä hetkellä aivan riittävästi tekemistä. Tavan tango argentiinalaisilla ja kilpamausteilla riittäköön toistaiseksi.

kilpatango lavatango askeleet

Tango lavatansseissa

Jos jotkut tanssilajit muistuttavat tanssilavoilla toisiaan, niin samba&humppa ja joskus myös foksi&tango. Eräs samban ohjaaja sanoi, että kunhan tanssitte niin, että tanssin erottaa ilman musiikkia sambaksi eikä humpaksi. Tämä on hyvä ajatus, ja mielestäni tärkeintä tangon tanssimisessa onkin, että se erottuu foksista edes sen verran, että tanssin tunnistaisi tangoksi pelkän tanssimisen perusteella.

Jos on ensin opetellut foksin, tango voi vaikuttaa aluksi helpolta, koska siinä on periaatteessa sama askellus ja rytmitys. Mutta vain periaatteessa - SSQQ-vaihtoaskelhiihtely ei tee tanssista vielä tangoa, vaikka aloittelijana luulinkin, että tangon osaa melkein automaattisesti, jos osaa tanssia foksia...

Tangomaisuutta tanssiin saa esimerkiksi laskeutumalla hieman alemmas ja muuttamalla askellusta hiipivämmäksi. Toisaalta kissamaisen hiipivyyden lisäksi tango tarvitsee myös terävyyttä. Lavatangossa tehdään perinteisesti taivutuksia, mutta niitä voi tehdä monissa muissakin lajeissa, eikä pelkästä taivutuksesta tunnista, että nyt pari menee tangoa. Kokonaisuudessaan tunnelma on tangossa aivan erilainen kuin foksissa.

Tango kilpatanssissa

Kilpatango on taas oma lukunsa. Teoriassa tango on helppoa mutta käytännössä niin vaikeaa. Varsinkaan naisen rooli taaksepäin suuntautuvine askeleineen ei ole se helpoin. Kuten wienervalssissakin, minun oli erikseen ja hitaasti harjoiteltava, kuinka tangoaskel otetaan. Oli kilpatanssilaji mikä tahansa, olen aina törmännyt siihen, että lantio on väärässä paikassa. Tangossa lantio lähtee helposti liian aikaisin liikkeelle, ja tässä riittää omalla kohdallani tekemistä. 

Lisäksi jatkuvasti pitää keskittyä siihen, että saa pysäytettyä jalkansa oikeaan kohtaan. Oikean jalan pitäisi nimittäin olla hieman vasempaa taaempana, mutta minä vien jalat usein automaattisesti yhteen. Samalla liikkeen tulisi olla katkotonta hiipimistä, tietenkään tanssiasentoa unohtamatta! Vaikka olen tanssinut tangoa säännöllisesti lavoilla noin kolme vuotta, kilpatangossa jouduin aloittamaan aivan alusta. Parin kilpatangotunnin jälkeen tuntuu, etten osaa koko lajia enää ollenkaan. Tangokappaleita

Jouduin hetken aikaa miettimään, onko hyviä tangoja edes olemassa, mutta niitä löytyikin kolme!
  • Kitaratango - Yksinkertaisen tyylikäs.
  • Raju rakastaja (Jenna Bågeberg) - Tällainen mahtipontinen musiikki sopii tangon luonteeseen. Liian laiskasti soitettu tangomusiikki ei innosta tanssimaan, vaan tangossa pitää olla potkua! 
  • Tango pelargonia (Kari Kuuva) - Loistava parodia :D 
Lisää tangokappaleita Spotify-soittolistallani, joka täydentyy hitaasti mutta varmasti.

Kuva: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti