11. lokakuuta 2017

Hitaan valssin hiomista

Mikä torpedoi koko quickstepin tanssimisen ja hajottaa tanssiasennon? Mikä voi estää naisen liikkumisen vakioissa kokonaan? Minkä avulla vakiotanssiasento kaunistuu ja tanssi sulavoituu? Lantio. Vaikka lantion käytön yhdistää ensimmäisenä lattareihin, tarvitaan sitä yllättävän paljon myös vakiotansseissa!

Hitaassa valssissa harjoiteltiin pari viikkoa sitten laadittua koreografiaa, joka oli päässyt aika hienosti unohtumaan. Alku lähti hyvin koreografiapaperia seuratessa, mutta joka kerta tanssi tyssäsi samaan kohtaan, Outside changeen. Lopulta oli kysyttävä ohjaajalta, miksi aina tapahtuu törmäys. Vastaus löytyi ikuisuusongelmasta eli lantiosta, joka osoitti väärään suuntaan.

Jos vakiotanssissa jokin kohta jumittaa, kannattaa näköjään kiinnittää katse lantioon. Vaikka askeleet olisivat oikein, väärä lantion asento voi estää etenemisen. Ohjaajan sanoja lainatakseni "mies laittaa oven kiinni ja nainen tanssii sitä päin". Pienten ja vähän suurempien alkukankeuksien jälkeen koreografia meni jopa läpi - kyllä se tästä. 

Iinan salilla jatkui "lattaritunti", jonka aiheeksi ehdotin hidasta valssia, koska muita oppilaita ei taaskaan ollut paikalla. Hitaan valssin neliönäytteen jälkeen tunnin teemaksi muotoutui mikäs muukaan kuin lantion paikka ja syvät vatsalihakset (etsinnät jatkuvat vielä). Missäpä kilpatanssilajissa niiden kanssa ei joutuisi tekemisiin?

Ohjaajan havainnollistaessa peräkkäin sekä minun että oikeaa tanssiasentoa, kieltämättä oikea asento näytti paremmalta. Käyttöön otettiin jopa jumppamatot, ja parin eri liikkeen avulla etsittiin tuntumaa siihen, miltä vatsalihaksissa pitäisi tanssiessa tuntua. Olen teoriassa jäljillä, mitä haetaan, mutta käytännön toteutus ontuu.

hidas valssi kilpatanssi


Lavatanssirintamalla on taas tuttuja talvikauden kuulumisia: Alapitkän tanssikausi on nyt avattu ja syksyn toisissa Honkamäen tansseissa käyty. Iisalmen lähialueiden tansseista Alapitkä on ehkä paras. Tykkään siitä, että on reilusti tilaa tanssia ja esiintyjät ovat yleensä kohtuullisen hyviä. Lattia tosin on monesti huiman liukas. Jive-yritelmä loppui kahden tahdin jälkeen ja cha chassa jalat luistelivat joka suuntaan.

Viime lauantaina pyörähtelin Honkamäen parketilla. Kasma oli liian perinteinen tanssiyhtye minun makuuni. Toivoisin myös, että yhtyeellä olisi jollain tasolla seuraava biisi "valmiina" edellisen loputtua, ettei yleisön tarvitse jännittää puolta minuuttia, löytyykö sopivaa kappaleparia vai mitä seuraavaksi tapahtuu. Parasta Honkamäessä on itsetehdyt karjalanpiirakat - niitä on pakko nautiskella joka kerta.

Molemmista tansseista jäi 'ihan kiva' -fiilis. Kirjoitin vastikään lavatanssikyllästymisestä, ja näidenkin tanssien kohdalla mietin, mitä jos olisi järjestettäisiin tanssit ilman kansantansseja, humppaa, tangoa, valssia, buggia ja laitettaisiin soittokielto kuluneille foksikappaleille. Samalla tällainen vapaa tanssi on tervetullutta kilpatanssin vastapainoksi. Se on vähän siinä ja siinä, mitä mieltä olen lavatansseista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti