29. lokakuuta 2017

Tanssilajit: Hidas valssi

Hidas valssi lavatansseissa

Ns. tavallinen valssi ja hidas valssi ovat todella erilaisia tanssilajeja. Ihan aloittelijana saattaa luulla, että hidas valssi on vain hitaammin tanssittua tavallista valssia, mutta eroja näiden väliltä löytyy loputtomasti.  Hidas valssi vaikuttaa olevan yksi suosituimmista lavatanssilajeista. Parhaimmillaan se onkin elegantin ja juhlallisen näköistä, tylsimmillään pitkäveteistä sipsuttelua tungoksessa. 

Minulle hidas valssi on ristiriitainen laji. Lavoilla hitaan valssin hurma kestää minun kohdallani kappaleista riippuen maksimissaan yhden kappaleparin, mutta sen jälkeen illan valssikiintiö on täynnä. Varsinkin tungoksessa miniaskelilla tanssiessa on melkein sama, mitä siinä tallustelee. Kappaleetkaan ovat harvoin hyviä, joten en voi sanoa olevani suuri hitaan valssin ystävä lavoilla.

hidas valssi askeleet


Hitaan valssin harjoittelua kilpatanssitunneilla

Hidas eli englantilainen valssi on myös kilpatanssilaji. Näin alkeistuntumalla sanoisin, että hidas valssi on kilpatanssilajeista se, joka on lähimpänä lavatanssista tuttua versiotaan. Lavoilla en ole ollut hitaan valssin superfani, mutta kilpatanssissa olen jollain tasolla oppinut jopa tykkäämään lajista. 

Lavoilla hidas valssi toistaa pitkälti 123-kaavaa, mutta kilpatanssissa lähdettiin heti rikkomaan sitä. Esimerkiksi chassessa lasku onkin 12&3, mikä elävöittää tanssia. Lavojen tungoksissa on oppinut tanssimaan melko pienesti ja lyhyin askelin, mutta kilpatanssitunneilla tavoitteena on askelpituuden kasvattaminen reilusti. Myös toisen askeleen keston pidennys on työn alla.  


Jo E-luokassa saa tehdä aika paljon juttuja. Yksi vastaan tulevista asioista on kuvioon lähtö promenadiasennosta - periaatteessa siinä ei ole mitään ihmeellistä, mutta käytännössä sitä saa treenata kymmeniä ja satoja kertoja. Lisäksi törmäsin minulle täysin uuteen termiin kantakäännös. Aiemmin katsoessani kilpatanssipareja olen keskittynyt vain tanssin yleisilmeeseen, mutta pieniä juttuja tapahtuu kuitenkin aivan lattianrajassa, kuten tämä kantakäännös. 

Hidas valssi on paljastunut todella monipuoliseksi lajiksi, mitä ei lavatanssien perusteella olisi uskonut. Työstän hidasta valssia mielenkiinnolla eteenpäin - miten hienoa olisi saada tanssista pehmeää ja liitelevää, pitkin askelin, ryhdikkäässä tanssiasennossa kallistuksineen, ja niin edelleen!

Kappaleita hitaaseen valssiin

En juurikaan pidä hitaasta valssimusiikista. Hidastempoinen soitto yhdistettynä venytettyihin sanoihin ("viiiiiivytäää lääääähtöäääs" jne.) ei ole minun korvaani sitä parasta musiikkia. Tähän varmasti vaikuttaa sekin, että ne ovat usein ne samat hitaat valssit, jotka soivat lavoilla. Sanoitukset alkaa jo muistaa, ja vielä nukkumaan mennessäkin päässä saattaa kummitella jokin hidas valssi. Kappaleissa on yleensä ihan kauniita melodioita, eivätkä ne minusta tarvitsisi sanoituksia ollenkaan.

Uudistetun valssikappalevalikoiman lisäksi orkestereilta toivoisi, että hidas valssi olisi oikeasti hidasta. Joskus tulee niin nopeaa hidasta, että se olisi parempi tanssia jo tavan valssina, mutta tämä on onneksi aika harvinaista. 

 Minun mielestäni parhaat lavoilla soitetut hitaat valssit:
  • When winter comes (Sinitaivas) 
  • Mun sydämeni tänne jää (mm. Katri Helena, Kari Tapio) 
Tanssiorkestereiden (tylsiä!) kestosuosikkeja ovat mm.:
  • Viimeinen valssi 
  • Koskaan et muuttua saa
  • Sieluni soitto
  • Kun aika on 
  • Lähtöhetki

Lisää hidasta valssia Spotify-soittolistallani, jonne yritän epätoivoisesti löytää hyviä, ei-niin-perinteisiä vaihtoehtoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti