2. joulukuuta 2017

Sambaharppaus eteenpäin

Maanantain yksityistunti

Jatkoimme edelleen samban perustekniikan parissa. Selkäni ei vielä toimi, ja selkälihakset ovat liian heikkoja, sillä käsivarret väsyvät kannatuksessa todella nopeasti. Mutta keskivartalo on hyvä alku, selkää ehtii miettiä myöhemminkin. Tunnilla esitettiin niin haukkaa kuin kobraakin, jotka molemmat auttoivat tanssiasennon hahmottamisessa. 

"Haukkahyppy" oli tosi hyvä harjoitus, koska tanssiasento löytyi melkein itsestään. Ideana on hypätä päkiöille etukumarassa, kädet venyneenä yläviistoon. Kannat venytetään maahan ja käsivarret lasketaan varovasti sivuille. Olkapäät "kierretään" taakse. Sama harjoitus toimii myös vakiotanssiasennon etsimisessä. Sen avulla mm. alaselkä on valmiiksi venynyt pituussuunnassa ja yläselkä leveyssuunnassa. 

Tärkein oppi tältä viikolta on se, että perustekniikkaa ei saa unohtaa koskaan, oli tanssiurallaan kuinka pitkällä tahansa. Sambassakin melkein kaikki lähtee keskivartalosta, ja sen liikkuvuudesta on pidettävä huolta - aina! Vaikka tanssi olisi muuten kunnossa, toimimaton keskivartalo vaikuttaa radikaalisti kokonaisuuteen.

Omatoimiharjoitukset

Tiistaina ja keskiviikkona kävin omatoimisissa harjoituksissa. En oikeastaan tehnyt muuta kuin kertasin erilaisia sambaharjoituksia. Päätin, että samba on nyt saatava kuntoon, koska olen päässyt jo niin hyvään alkuun. Pidin toista kättä koko ajan alaselässä, jotta tunsin, kuinka paljon selkä venyy.

Kokeilin pianotunneilta tuttua keinoa harjoitella tekemään uutta asiaa vähitellen nopeampaan tempoon. Aiemmissa treeneissä olen tehnyt kasia käyttäen kaksi iskua puolelta toiselle siirtymisessä, mutta nyt testasin SSQQ-rytmitystä (joissa slow oli sen 2 iskua). Tuota kun tekee riittävän kauan, yhtäkkiä huomaa pystyvänsä tekemään kasia oikeaan tempoon. 

samba tekniikka askeleet kilpatanssi


Torstain ohjatut lattarit

Minulta löytyi myös yllättävä taito, jonka olemassaolosta en tiennytkään. Ohjaaja tuli ihmettelemään, kuinka hienovaraisesti pystyin ohjailemaan pariani, jotta tanssi ei lähtenyt karkaamaan pois rytmistä. Yleensä kuulemma parista näkee selkeästi, jos nainen vie, mutta minä olisin voinut jopa hämätä tuomareita. Kaikkea sitä sattuu. En ymmärrä, mistä ohjaaja edes huomasi, että vein pariani noin 2 sekuntia.

Mikä hienointa, ensimmäistä kertaa samban koreografiaa tanssiessa ei ollut kiireen tunnetta! Perustekniikkaan syventyminen on aiheuttanut sen, että keskivartalo on alkanut toimia ja tanssiminen tuntuu paljon helpommalta kuin aiemmin. Ohjaajakin oli tyytyväinen. 8 kuukautta niitä kadonneita vatsalihaksia ja lantion kiertoa on etsitty, mutta nyt opit alkavat vähitellen mennä perille ja siirtyä tanssiin.

Ihan mahtavaa, kun maailman vaikeimmalta tanssilajilta tuntunut samba alkaa yhtäkkiä mennä jo erittäin paljon sinne päin. Koko tanssi tuntui aivan erilaiselta! Nautin siitä, kun huomaan oppineeni jotain uutta. Täytyy sanoa, että viime viikkojen aikana en ole kaivannut lavatansseja ollenkaan.

Kilpatanssi ei todellakaan ole pelkkää otsa rypyssä puurtamista, vaan tunneilla on enimmäkseen hauskaa ja matkaansa saa usein onnistumisen iloa. Nyt olen itselleni oikean lajin parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti