12. joulukuuta 2017

Samban perusaskel

Soratien laitaa on nyt kuopattu ja puuhastelin blogin viikonlopun aikana uuden verkkotunnuksen alle.  Tuntuu noin sata kertaa järkevämmältä blogata tämän uuden nimen alla, nyt blogi on nimeä myöten ihan oikea tanssiblogi! 

Jos olet linkittänyt Soratien laitaa -blogiini esimerkiksi oman blogisi sivupalkissa, käythän vaihtamassa osoitteen uuteen: www.sujuukuintanssi.fi  😊


samban perusaskel tekniikka tanssiblogi

Nyt hieman myöhässä kuulumiset viimeaikaisista tanssiharjoituksista:

Samban perusaskel löytyi!

Kahdella viimeisimmällä yksityistunnilla paahdoimme edelleen sambaa - alkuun lyhyt kertaus lantion kasi -harjoituksista ja sitten perusaskeleen kimppuun. Yllätin sekä ohjaajan että itseni, ja löysin tanssiin vastaliikkeitä, baunssia, keskivartaloa... ja perusaskel näytti todellakin kilpasambalta.

Joko saa tuulettaa? Samban perustekniikka on vaikeaa ja monta kertaa kävi mielessä, että en tule oppimaan sitä ikinä. Perusaskel toimi puoleen tempoon tanssittuna, mutta en vielä uskaltanut kokeilla normaalitempoa. Nautiskelin siitä lyhyestä hetkestä, jolloin tanssi toimi eikä ohjaaja keksinyt mitään akuuttia korjattavaa.

Polvien sisäänpäin kääntymisen korjaaminen on pidempi projekti, jota varten täytyy vahvistaa mm. nilkkoja. Tähän saimme vinkiksi muutaman erilaisen harjoitteen, jotka pistivät aivot koetukselle.

Vakiot

Sambaputken jälkeen ei mitenkään suuresti innostanut tanssia vakioita, mutta on niitäkin hyvä harjoitella. E-luokassa ei saa vielä erikoistua lattareihin, ja vakiotekniikka tukee lattareiden tanssimista. Kaksi edellistä vakiotanssituntia ovat olleet taas yksityistunteja, ja uutta asiaa tullut sen mukaisesti.

Autojen parissa työskentelevä ohjaaja tykkää viljellä autoiluun liittyviä vertauskuvia tanssinopetuksessa. Esimerkiksi tangon vasen käännöksemme näyttää siltä, "kuin nainen ajaisi kolarin". (Tämä "kolari" johtui mistäs muustakaan kuin ikiongelmasta, lantiosta.) Hidas valssi puolestaan näyttää kantakäännöksen jälkeen siltä, "kuin ykkönen ei meinaisi mennä silmään".

Kaikkein tärkeintä on nyt:

  • lisätä vastaliikkeitä
  • saada tanssiasento pysymään 
    • jos miehen raami ei ole kunnossa, nainen ei pysty tanssimaan kaikkea oikein
    • alemmissa luokissa keskitytään enemmän miehen asentoon, mutta myöhemmin naisen asento tulee vaikeutumaan huomattavasti, kun ylävartaloa kaarretaan taakse.

Muuta huomioitavaa:

  • Vain kannan pitäisi osua maahan iskulla, nyt koko jalka on jo maassa
  • Tangon vasemmassa käännöksessä reilu lantion kierto, paino etujalalla, jalkaterät hieman kääntyneenä pariin päin
  • Tangon avauksessa nainen taaempana kuin mies
  • Quickstepissä nainen pysyy selkeästi omalla puolellaan, muuten jalat kolisevat yhteen

Lattarit tuntuvat oikeasti kehittyvän, mutta vakioiden sujuvuus on jokaisella tunnilla arvoitus. Etenkin quickstepin tanssiminen tuntuu aikamoiselta räpiköinniltä, vaikkei harjoituskoreografiassa ole mukana kuin perusaskelta, lukkoja ja kehräkäännöksiä. Ohjaaja kuitenkin lohdutti: "Ei näytä niin pahalta kuin miltä tuntuu." On sekin jo jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti